Liofilizirano bio sadje in zelenjava

Kaj je liofilizacija?

Eden najbolj dragocenih načinov predelave občutljivega sadja je liofilizacija. Liofilizacija je nizkotemperaturno sušenje – sublimacija globoko zamrznjenih plodov, pri katerem po posebnem postopku odstranimo vodo, ohrani pa se struktura, barva, aroma, vitamini, minerali in sestava živila. Postopek je počasen in porabi 3-krat več energije kot konvencionalno sušenje, zato ga uporabljamo le za občutljive in drage vrste sadja. Liofilizacija temelji na zamrznitvi vode v plodovih, kateri sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v plodovih sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje. Običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili lahko močno spremenijo sestavo. Sušenje z liofilizacijo pa dejansko zaščiti biokemično in encimsko sestavo živil.

Liofilizacija, prihodnost zdrave prehrane.

Liofilizirano sadje in zelenjava se kategorizira med funkcionalno hrano imenovano superživila. To so živila, ki imajo potencialno pozitiven učinek na zdravje nad osnovno prehrano.  Takšna živila spodbujajo optimalno zdravje in zmanjševanje tveganja za nastanek bolezni sodobnega časa. Prav te lastnosti so izjemno aplikativne za športnike, otroke v vrtcih in šolah, starejšo populacijo, vegane, presnojedce, vegetarijance, diabetike, slaščičarje, kuharje in medarje

Prednosti liofilizacije:

  • Ohranitev oblike, barve, arome, mineralov ter vitaminov in antioksidantov.

  • Ohranitev kemijske stabilnostiin biološke aktivnosti snovi.

  • Porozen produkt – hitro raztapljanje.

  • Liofilizirani produkti dobro prenašajo spremembe temperature.

  • Liofilizirani produkti so veliko lažji od sveže zamrznjenih.

  • Liofilizirani produkti so primerni za vse starostne skupine in diabetike.

Preverite našo ponudbo bio izdelkov.