Ekološka pridelava lešnikov.
O lešnikih
Iz naših lastnih nasadov lesk, pridelujemo luščene cele in mlete lešnike ter pražene lešnike, obenem pa nudimo tudi hladno stiskano lešnikovo olje ter lešnikov liker. Pridelava lešnikov poteka v skladu z natančno določenimi predpisi in pod kontrolo certifikacijskega organa, ki za pridelek vsako leto izda/podaljša EKO certifikat. Lešniki so plodovi leske in spadajo med oreščke. So srednje velikosti in kroglaste do ovalne oblike. Dozorijo jeseni. Užitna jedrca so zaščitena z olesenelo lupino in tanko rjavo povrhnjico. So zelo zdravi. Bogati so z beljakovinami, nenasičenimi maščobami, vitaminom E, vlakninami, kalijem, manganom ter drugimi hranilnimi snovmi.
So vir življenjsko pomembnih sestavin.
Vsebujejo veliko vlaknin in balastnih snovi, ki znižujejo holesterol in izboljšujejo delovanje črevesja.
So odličen vir vitaminov in mineralov (vitamin E, Vitamin B- kompleksa), ki uravnavajo delovanje encimov urejajo naše hormonsko okolje in dvigajo razpoloženje. Posebno pomembna je vsebnost folne kisline (vitamin B9), ki zavira nalaganje maščob in kalcij na stene žil.
Fenolne spojine, med katerimi so najpogostejša elagna kislina, elagitanini, flavanoli in fenoli in fenolne kisline varujejo krvne žile pred vnetjem in jih ohranja prožne. Po domače zmanjšuje tveganje raka ter bolezni srca.
Oskrba nasadov
Za uspešno pridelavo lešnikov je potrebna skrb in natačnost pri rokovanju z nasadi lesk. Lesko je potrebno obrezovati. Lahko jo gojimo kot grm ali drevo, odvisno od reza. Med obrezovanjem se odstranijo divjaki ter zdrobljeni, posušeni ali poškodovani poganjki. Rez leske poteka zmeraj v zimskem času, ko rastlina miruje – ko se temperature gibljejo vsaj od +4°C navzgor. Rezi razdelimo na gojitveno rez, rez leske v rodnem obdobju ter rez pri kateri pomlajujemo leske – rodni les.
Delo v nasadu vključuje različna opravila:
Gnojenje z ekološkimi gnojili.
Redno mulčenje med vrstam.
Okopavanje okoli grmov.
Pobiranje lešnikov.
Sušenje lešnikov.
Luščenje lešnikov.
Praženje lešnikov
Najpreprostejša pridelava lešnikov je praženje jedrc z vročim zrakom, ki poteka 15 minut pri temperaturi od 140 do 160 stopinj Celzija. Pri tem povrhnjica razpoka in odstopi. Po koncu praženja se z mešalom ali čisto kuhinjsko krpo ustvari trenje ter tako povrhnjico odstrani. S praženjem hkrati lešniku poudarimo okus ter mu podaljšamo obstojnost.
Pri praženju je treba poznati naslednje stvari:
Sortni izbor (obnašanje med praženjem).
Čas praženja je odvisen od velikosti jedrc (večji kaliber se praži dlje).
Nasipane količine.
Vlaga v jedrcih.

